Monday, November 3, 2008

Chef Ollikainen from Finland

John LINDGREN

Keittiomestari Ollikainen Kuopio-Viking Line-Bangkok

Chef Janne Suomalianen keittiomestari Central World Convention & Centara Hotel’issa

Janne on kotoisin pohjois Karjalasta, itasuomen rajamailta siella missa yksi toinen Janne, Sibeliuksen Janne, ranskaksi Jean kirjoitti orkesteri mestari tyonsa Karelia sarja vuonna 1893.

Chef Janne Ollikainen saapui Thaiaan kuninkgas kunnan rannoille viime vuonna. Ensinmainen suomalianen kokki Bangkok’issa ja Thaimaan hotelli keittioissa missa keittiomestarit, kokit, leipurit, kakku leipurit ovat aina tulleet keski euroopasta Itavallasta, Ranskansta, Sveitsista, Saksasta jopa Australiiasta , Kiinasta, Vietnamista ja Taiwanista.

ThaimaanSuomalainen tapaa 35 vuotiaan Janne Ollikaisen hyvakuntoisen hymyilevan ilman korkeata valkoista kokki univormua ja kokki hattua Central World Hotel and Convention Centre upeassa jattilaismaisessa juhla huoneessa 29’essa kerrokksessa keskella Bangko’ia.

Ollikaisen Janne on Thai emannan, Thai International lento emannan kansssa naimisissa. Ja Suomalias-Siamilainen pariskunta osti hiljattain kerrostalon lahella Sukhumvit Onnut’in BTS “sky train’in paate pysakkia Sukhumvit ja Bagna Trad’in lahimailla.

“Nty olen Bangkok’ikkilainen ja minulla on vakituinen BTS kortti sanoo Janne ja nayttaa minulle kiiltavan “sky train kortinssa”. “Aikasemmeninm olin monta vuotta vakituinen asiakas AY’n Finskin Helsinki-Bangkok reitilla sanoo Ollikainen”.

“ Lapsena viihdyin aina keittiossa. Minulla on valokuva kun olin jotain viisi vuotta. Puetttuna kokkovaatteisiin ja valkoine kokki hattu paassa. Siina oli enne, sanoo Janne.

“ Aloitin kuorimall vihreita ja keltaisia sipulia kesalomilla kun olin viisitoista ”. Myohemmin Janne Ollikainen opiskeli Kuopion Hotelli ja Ravintola Opistiossa ja saavutti loppututkinnon 3 ½ vuoden jalkeen.

80 luvaulla kun Janne oli kuorimassa sipulia ja perunoita suomaliasen keittion maine kansainvalisesti oli iloton ja harmaa.

Raskas ja rasvanen ruoka taynna kolesteroolia suolaista tulevaa isojen miesten ruokaa. Sydan infarktiin johtava ravintoa. Suomalainen aamianen Anno Dazumal: Paulig’in kahvia, kermaa ja paljon valkoista sokeria. Voileipia paksusti voita, suolaista makkaraa, rasvaista juustoa. Ja lisaa punaista maitoa ja sitten viela kunnot Coltti savuke paalle.

Lounas; lihapullat perunaa ja suolainen kastike. Pimaa tai maitoa. Ja stressi “ressi” paalle. Ynna pitkan kylmat talvet jotka vaativat alkoholia, viinaa “kossua” jota juottin tupakkaa haisevissa kapakoissa. Kaikki polltivat. Tuhkikset taynna. Istuttiin iltaa. Ainakin kaksi askia tupakkaa ja makeita tuhteja vodka paukkuja “long-drink’ja” ja monta litraa olutta ja kuorallisia suolaisia pahkinoita, perunalastuja ja lisaa Lapin Kultaa janoon.

Ei ihme etta suomesta Suomi sai kultamitalin kansainvalisen WHO 45 + okasten miesten sydan kuolleisuus kilpailussa.

Ja sitten viela Ranskan presidentti Monsieur President Le de la France - Jacques Chirac joka kehtasi loukkata suomalista keittiota Helsingin vierailun jalkeen sanomalla “Englannin jalkeen Suomalainen ruoka on mailman huunoin.”

Ranskalaisen presidentin vaite oli tarkea suomalaisen ruuan, ravintola kultuurin vanhoillisen, perinnaisen ruokalistan vaihtamisessa. Muutos tuli jalkeen ja sydanja verenkulku sairaisauksien kuolleisuus rupesi merkittavast laskemaan.

Ja tanaan vonna 2007. Suomlaiset ovat terveemipa kuin ikina ja Suomessa on tanaa monta kuuluisaan kansainvalista Michelin tahti ravintolaa. Ja uusia tulee joka vuosi. Ja ruokalistoilla tuoreammat ja parhaat raaka aineet. Kokeista, keittiomestareista on tullut Chef’it joilla on kova media ja julkkis status ja jotka jopa kutsutaan Presidentin Linnan Suomen Itsenaisyyspaiva Vastaaotolle.

Satoja nuoria kokkeja niinkuin Janne Ollikainen nostavat suomalaisen ruoka kultuuriin la cuisine Finlandaise seuraavalle tasolle ympari maalimaa.

“Oppiarvoni saatua jalkeen tyoskentelin Klaus Kurki butiikki hotelli & ravintolassa Helsingissa, senjalkeen Saariselka Hiihtokeskuksessa myohemmin Helsingin Kansalais Oopperan keittiossa kertoo Janne Ollikainen.

“Sitten merille. Kuusi vuotta kovaa risteily kokemusta. Punasilla Viikingi laivoilla. Tukholma-Helsinki reitilla. Tyokentelin “chef-de-partie” tai kolmois kokkina. Meilla oli euroopan suurimmat kylma keittiot” keroo Janne. “Kymmenia tuhansia aterioita per vuorokausi”.

Jannella on 20 vuotta keittio kokemusta ynna keittio suunittelu, ruoka budgetit, henkilokunta koulutus ynna muuta. Chef Janne Ollikaisen uusi haste on juuri avattu Central World 5 tahden 5.000 henkilon hotelli & kongressi keskus.

“Meidan kapaciteeti: 3,000 istuma paikkaa and 7.000 seisovaa kokkari vierasta. Tulitera keittio huippu high-tech varusteineen. Mutta jaakapit ovat kumminkin pienempia kun Viking-Line’in kylma huoneen”.

Kongressi keskus avattiin kuukausi sitten. Keskella Bangkok’ia Chidlomin BST aseman vieressa. Central World jattilais kauppa keskus hirvio. Kongressi keskus sitjaitsee 29’ssa kerrekksessa.
Avajaisissa eras kutsuvieras sainoi: Tannehan mahtuu lentokone. Tai tuo pieni Boeing 737.

Vapaaika? Kysyn. “Ei todella paljon “relaks” aikaa. Mutta pelaan golfia” sanoo Janne. “11 ½ handickappi . Kohta tippuu yhteentoista. eleven! Mieluiten pelaan The Ramintra road’in armejan kentalla” , kertoo Ollikainen.

Ja mikas on lempi juoma? “Puna viini. Ranskalainen Bungundy Pinot Noir ja McAllan Speyside single malt whisky. Ja joskus paksu pitka Havana polkky – jos on aikaa ja oikea tilaisuus.”.


Ja minkaslainen ruoka maistuu keittiomestarille? Kala, yksinkertainen “seafood” , mutta myos Ruian pallas, Maine’in (USA’n itarannikon hummeri. Ja tietysti huhtasieni, musta koiso Morchella deliciosa tama on hyvin arvostettu sieni ranskalaiset gourmet kokkien parissa. Me suomalaiset olemme sieni aficionado’ja. sanoo Janne ja hymyilee.

Ja miten Thai ruoka? “ Pidan Lab Muu (sour salads containing meat, onions, chillies, roasted rice powder and garnished with mint) ja Gaeng Som (chili vihannes keitto). Tykkaan myos makeasta chilista ja keltaisesta ja makea hapan currysta.

“Olen aina tykannyt Thai ruuasta” lisaa Ollikainen.

“ Minun kokkaamisessa on itamaista, japanilaista sopusointoa ja myos elementtia klassillisesta ranskalaisesta keittiosta . Ravut ja lohi suomesta. Keitetty (poached) kala.

Janne sanoo: “raakaianeet ovat tarkeat, keittio kalusteen niinkuin “software” henkilokunta myos hyvin tarkea. Meidan joukkue: Thaimaan ehka parhaat 25 kokkia; Thai, Kiinalaiset ja Japanilaiset. – Unelma joukkue - “ the dream team”. Sanoo Janne Ollikainen Central World Hotel and Convention Centre’in keittiomestari.

Ensinmainen suomalinen mestari kokki Thaimaan paakaupungissa. Ja tiedan etta hanella on Nokian kannykka.

END TEXT